Reklámvadász bevetésen

Látott egy ötletes, vagy szörnyű reklámot? Kritikát írna róla? Véleménye van? Küldje be, kitesszük!

Együtt élünk a reklámokkal, mindenhová utánunk jönnek. Eddig ők mondták meg, mit vegyünk, mit tegyünk; itt az idő, hogy megkapják a kritikájukat. Konzumáljunk és reklámozzunk együtt!

Címkék

bkv (1) elektro (2) főzőcske (4) geek (1) helyesírás (2) kinai (2) logika (4) márka (1) merci (1) négyeshatos (3) pszicho (1) szakmai (1) t com (2) value (1) Címkefelhő

2007.08.04. 11:32 Lzooltan

Némi marketinges fejtegetés és két lerobbant Merci


A marketing egyik fontos eszköze és lehetősége a vásárlóval való közvetlen kommunikáció. Például tegyünk fel kérdést neki, ezzel egyből személyessé válik az áru, a vásárlás.
A polcra kitett áru sokkal kevésbé csábító, mint akciós társa. De ha az akció mellé társul egy szép (sokszor költői) kérdés, viszik majd a portékát, mint a cukrot.
A márkaépítésnél szintén használják a vásárlói kérdést, ám ott nem egy konkrét termékre kérdeznek rá. Jó példa erre a Media Markt "Mert hülye azért nem vagyok." mondata, ami lényegében kérdés és válasz is egyszerre.

Ezt a marketingeszközt használta a Mercedes az E-osztály reklámozásánál. A mondat minden bizonnyal hatásos, Mercik százezrei futnak az utakon, szinte hiba nélkül.
Ön E?
Az autógyártás hőskorában a Mercedes Benzt a felsőbb kategóriák egyikébe pozícionálták. Az évtizedek alatt a komoly, őszülő, érett férfiak autója lett. (Bár mostanában sajnos egyre többen a férfiasságuk hosszabbítására használják.)

A Merci a német pontosság és precizitás megtestesítője, sugallja a márkakép. Talán tíz éves lehettem, amikor a hetes út mellett láttam egy lerobbant mercit. Most, egy bő évtizeddel később ismét láttam. Kettőt is! Tényleg vége a világnak, ha már a Mercedes sem bírja a gyűrődést.

Persze, más autókból is van ennyi az út szélén. De a más autókból sok van. A Merci az meg Merci.
Íme egy anomália. Az évek alatt a fogyasztóba sulykolt márkakép néhány, látszólag jelentéktelen momemtumtól meginoghat.

Mindennapos jelenség ez. A pozitív véleményünknek nem mindig adunk hangot, de egy negatív kicsengésű esemény után egyből rohanunk billentyűzetet ragadni, hogy porig alázzuk a gyártót, kereskedőt.
Ebből a postból valószínűleg nem az marad meg a kedves olvasóban, amit az elején írtam a pozitív képről és a fogyasztói kérdésről.
Néhány sorral feljebb megemlítettem, hogy Mercik százezrei futnak, legtöbbjük hiba nélkül. Mégis, a hangsúly arra kettőre került, amelyik lerobbant. Hiába tehát a jól kitalált reklámkampány, a felépített kép nagyon könnyen összetörhet.

Kérem, ilyen tudomány ez a marketing!

Szólj hozzá!

Címkék: merci márka szakmai pszicho


2007.08.03. 18:43 Lzooltan

A történelem vége: zacskós borscs leves


Azt hittem, hogy a zacskós gulyáslevessel és a mirelit lasagnéval vége a nemzeti ételek éveken át eltarthatóvá lealacsonyításának és megalázásának.
Jó pap holtig tanul, így ma tanulmányútra indultam a gazdaságos értékeket képviselő lánc egyik üzletébe. Nem mentem hiába, erre bukkantam:
Zacskós céklaleves.

Mára megszokhattuk, hogy a tömegízek zacskós formában is elérhetők lettek; egy élelmiszerbolt nem létezhet tasakba zárt zöldségleves nélkül.
De ez... ez a történelem valódi vége.
Ha a forradalom végérvényesen győzött, a proletariátus diktaturájával jelzett szocializmus után, az új társadalom, a kommunista társadalom kimunkálása lesz a politika feladata. Ekkor jön el a végső béke pillanata, mivel nem lesznek többé osztályok és államok. Ez lesz a történelem valódi vége.
/Karl Marx: Kommunista kiáltvány/
Jelentem, vége a globalizációnak. Multikultivá lettünk. Nincs visszaút.
Régen pizzáért Rómába, szusiért Tokióba, borscsért Moszkvába kellett utazni. Mostanra azonban eljött a végső béke pillanata, mivel a nemzeti ételek nemzetisége és egyedisége konvergál a nullához.

A leves azonban még erre is rátesz egy lapáttal.
Íme az összetevők:

Ha sok ilyen finomságot eszünk, hamarosan az emberiségnek is vége lesz.

7 komment

Címkék: főzőcske value


2007.07.31. 13:22 Lzooltan

Ebéd - Luch


Az egyik éjszakai reklámvadászat áldozata ez a kedves kis tábla. Extra szolgáltatást nyújt, az ebédünk elfogyasztása mellett bizonyos Luch-ot is kínál. Luchkosch Káposzta?
Tompa utca, a hoteltől nem messze.

Szólj hozzá!

Címkék: logika főzőcske


2007.07.30. 22:27 Lzooltan

mindig veled, de leginkább 12:71-kor


Érdekes, hogy megint egy kommunikációs cég reklámján találtam kommunikációs hibát.
mindig veled
Szigorúan kisbetűvel és központozás nélkül. A.k.a. nemecsek.
mindig veled
A magenta mennyországban, 12:71-kor, A Kosztolányi téren, a Tíkom kandelábernél.

Szólj hozzá!

Címkék: t com elektro


2007.07.30. 17:54 Lzooltan

Sertés hús


A netpincér egyik szállítója néhány különlegességet ajánl. Ilyenek a szárnyas és sertés húsok.
Ha a sors úgy hozza, hogy a disznó a túlvilágon röfög tovább, a mennyországba vezető utat szárnyas húsként teszi meg. Angyali csülök? Szárnyasbetét? Vagy mutáns disznó-csirke?
Hasonlóan érdekes főétel a sertés hús. Ez lehet a tokos kacsa négylábú megfelelője.

Update: Javítva. Nagyon jó, már megérte létrehozni a blogot.

2 komment

Címkék: helyesírás logika főzőcske


2007.07.29. 22:56 Lzooltan

Sok magvas csirkemell


Egy reklám tartalmának a be- és elfogadásáról nagyon rövid idő alatt dönt a fogyasztó. Ha ebben az 1-2 másodpercben nem sikerül megfogni a tekintetét, vagy elkapni a gondolatait, akkor a csata elveszett, ezért nagyon fontos a magvas és rövid mondanivaló.
Így van ez sok magvas csirkemellel is.
Kétféle értelmezés is lehet. A csirkemell, mint filozófiai gondolatkör igenis rendelkezhet magvas tartalommal. A sok persze nem mindig több.
Ám lehet ez a diétás szabályok kijátszása is. Ha nem elég egy, együnk hát sokat!

Az étlap a Moszkva téren található, az igen egyszerű nevű Ping étteremnél. Pong.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: logika négyeshatos kinai főzőcske


2007.07.29. 21:50 Lzooltan

Félméteres pixelhiba


A Nyugati tér tévéje, szolid méretű reklámfelület. A képe szörnyű, iszonyú színekkel. A hatást fokozza egy apró pixel(tenger)hiba.
Félméteres feketeség az éjszakában.

Szólj hozzá!

Címkék: geek négyeshatos elektro


2007.07.29. 21:35 Lzooltan

A kínai étterem haikuja


A Moszkva tértől néhány sarokra találtuk ezt a kínai éttermet.
Az üzemeltető kitűnő érzékkel, szinte egy materializált haikuban mondja el üzletének jellegét, kínálatát, címét. Három sor, külön-külön értelmetlennek tűnnek. De a harmadik sor vége hozza a katarzist, a feloldozást és végre megtudhatjuk, hogy étteremről van szó.

Igyál itt Gössert
Krisztina körút négyben
Kínai díszlet

Quod erat demonstrandum, a bizonyításnak vége, nincs mit mondanom.

A nap kérdése: A Moszkva tér az egyetlen metrómegálló, ahol nincs olcsó kínai? Egy étterem van, de az nem túl pénztárcabarát. Háromasztalos kínait minden megállóba, 180 forintos levessel!

1 komment

Címkék: kinai


2007.07.29. 21:17 Lzooltan

Nincs táp !


Erre a gyöngyszemre Bird kolléga hívta fel a figyelmem. A Mester utca című megállóban fotóztam. A jegyautomata táp híján nyilván a lelki erejéből veszi a működéshez szükséges feszültséget. Esetleg akkumulátorral próbálja túlélni a nehéz időszakot.
Közleménye rövid és velős. Hagyjuk a fölösleges kötőszavakat, hangulati elemeket, dobjuk csak el a sallangot. Nincs táp ! Szigorúan szóközzel a felkiáltójel előtt. Nincs táp ! Houston segíts !

Szólj hozzá!

Címkék: bkv négyeshatos


2007.07.29. 21:01 Lzooltan

T-Com Gyerek Sziget


A Kosztolányi téren találtam. Milyen jó, hogy a szigeteknek is van élete, így végigjárják az ember életének szakaszait. Minden bizonnyal ennek első lépéseként egy Sziget Gyerek. Ha felnő, biztos Felnőtt Sziget lesz belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: helyesírás logika t com